REVETLLA DE SANT JOAN A LA SAGRERA

Data de publicació: 21 juny 2022

La nit del 23 de juny, revetlla de Sant Joan, és una nit màgica en què se celebra el solstici d’estiu, amb dos dies de retard. És una celebració que l’Església catòlica fa coincidir amb la data de naixement de Sant Joan Baptista i que ha esdevingut una festa amb elements i costums molt marcats i simbòlics: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, el ball o els guarniments i més rituals màgics.

Així i tot, l’origen de la celebració de la Nit de Sant Joan és pagà i forma part del grup de festes solsticials, com Nadal. Amb una tradició que es remunta a molt abans de la implantació de cristianisme, és un culte al sol, a l’allargament del dia, pel solstici d’estiu.

La festa a la ciutat de Barcelona és molt antiga, sobretot amb la presència central de les fogueres, perquè és creença comuna que les flames allunyen i espanten els mals esperits que campen durant aquesta nit. De fet, al segle XVIII ja es van dictar lleis que pretenien posar fre als focs d’artifici i a les fogueres dins la ciutat, cosa que fa suposar que aleshores la tradició ja era molt assentada. Però la festa s’ha mantingut fins avui a desgrat de les prohibicions i les restriccions durant el segle XX.

És precisament en aquestes dècades de veto cultural, l’any 1965, quan un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafa el foc romàs al Castellet de Perpinyà, i pugen al cim del Canigó, on encenen una nova foguera, després de la lectura d’un manifest, a trenc d’alba del 23 de juny, inicien el descens amb la Flama renovada.

L’Aplec reuneix a diverses associacions, col·lectius i particulars dalt del cim amb la voluntat d’agafar la flama i posar en marxa així el recorregut cap a diferents punts dels territoris de parla catalana, els Països Catalans.  El trajecte es dur a terme mitjançant relleus a peu, en bicicleta o cotxe per fer possible que la Flama s’escampi per pobles i ciutats i arribi a temps d’encendre les fogueres d’arreu del territori.

Des de les darreres dècades, cada 23 de juny la Flama del Canigó és rebuda pel Parlament de Catalunya en un acte institucional, així com per ajuntaments, consells comarcals i entitats culturals, socials i esportives de més de 350 municipis dels Països Catalans. Concretament a Barcelona arriba a la plaça de Sant Jaume on, no tan sols és rebuda per les autoritats municipals, sinó també per la cultura popular on l’Àliga de la Ciutat i els Gegants de la Ciutat ballen al so de la cançó «Muntanyes del Canigó». Tot seguit, les persones representants de cada barri agafen el foc que encendrà les fogueres de tota la ciutat.

Amb l’encesa de les fogueres comencen les revetlles a les places i carrers del Pla de Barcelona i, paral·lelament, els sopars populars, espectacles pirotècnics, balls i molta gresca fins a la matinada. Es calcula que aquella nit s’encenen unes 3.000 fogueres amb el foc que prové del cim del Canigó.

Així és com es dóna tret de sortida, any rere any, a la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.

L’ACTE AL BARRI, LA SAGRERA

Les fogueres de Sant Joan, de la mateixa manera que les de Sant Pere, eren múltiples i de distribució atzarosa dins la barriada de La Sagrera. Els dies previs a la cita festiva el jovent recorria les cases, els masos i les indústries de l’entorn buscant rastre de fusta que els hi fes de combustible a la seva foguera. Una competència sana entre colles que esdevenia una dinàmica a contrarellotge generada per la fam de tenir el foc més alt de la revetlla més esperada.

La tradició de portar la flama del Canigó a La Sagrera per encendre les diferents fogueres es remunta al 1979. En el marc del desè aniversari de l’Agrupament Escolta i Guia Pau Casals, el consell del cau es marcà el repte de portar la tradició al veïnat, tot plegat dins d’un context de forta regressió de la llengua catalana. Des d’aleshores, la tradició ha romàs en el temps sense cap any d’excepció.

Dit ritus ha permès mantenir la tradicional encesa de fogueres al barri, ja que després de la regulació municipal del foc, l’única que queda en peu la nit de Sant Joan és l’encesa de forma inexorable any darrere any pel Pau Casals.

REVETLLA DE SANT JOAN A LA SAGRERA 2022

Aprofitant les bones sinergies associatives entre Dracs i Diables de la Sagrera, l’AEiG Pau Casals, i la Comissió de Festes de la Sagrera, es vol reviure la flama amb la màgia dels seus orígens. La revetlla vol ser de nou un punt de trobada pel veïnat dins del calendari i reeixir la cerimònia entorn del foc en les dates tan assenyalades del solstici d’estiu.

Acabada la cerimònia d’encesa, es farà el tradicional sopar de Sant Joan al carrer i la posterior punxada de música per tal d’ambientar l’acte festiu.

PROGRAMA

Ubicació: Plaça jardins d’Elx

20.30h Arribada de la Flama del Canigó i repic de campanes

20.45h Lectura del manifest

21h Encesa de la foguera al carrer de Garcilaso amb Filipines

21.15h Sopar popular (complet)

23h Ball amb DJ George Gee

Ja les podeu fer ben altes,
les fogueres aquest any,
cal que brillin lluny i es vegin,
els focs d’aquest Sant Joan.

Cal que es vegin de València,
de Ponent i de Llevant…
i en fareu també en la Serra,
perquè els vegin més enllà. 

I el crit d’una sola llengua,
s’alci dels llocs més distants,
omplint els aires encesos,
d’un clamor de Llibertat!

Joan Maragall