DIJOUS LLARDER, BOTIFARRA MENJARÉ!

Data de publicació: 24 febrer 2022

La celebració del Carnestoltes ve marcada per l’arribada del Dijous Gras (o Dijous Llarder). Com marca la tradició, avui es menja truita, botifarra d’ou i coca de llardons.

La història darrere d’aquest dia sorgeix per poder afrontar el dejuni fins al Dijous de Cendra.
Abans dels dies d’abstinència, el Dijous Llarder ens permet menjar allò que quedarà prohibit fins a la Pasqua.

Antigament, se celebraven tres dijous. Dijous de compares, Dijous de comares i Dijous gras. Avui dia, només se celebra el Dijous Llarder. Els dos primers dijous, padrins i padrines preparaven bons tiberis i convidaven a la família. El Dijous Gras, rep aquest nom perquè al rebost de la majoria de cases, després dels àpats de Nadal, només hi quedava menjar greixós (botifarres i llardons).

Tot i que és una celebració d’àmbit familiar, també són freqüents els àpats de germanor i les celebracions a l’aire lliure. De fet, en alguns municipis es fan concentracions gastronòmiques.

Coneixes les diferents dites populars? Aquí, et recordem algunes:

  • Per Dijous Gras, botifarra fins al nas.
  • Pel Dijous Gras, carns fins al nas.
  • El Dijous Llarder, botifarra menjaré.
  • El Dijous Gras, botifarra menjaràs.
  • Dijous Gras, coques de llardons.

Aprofitem aquesta entrada, per recordar-vos que a la pàgina web de la Comissió de Festes de la Sagrera, trobareu la Rua del Carnestoltes 2022.