Espai Torre – Desembre 2020

Data de publicació: 17 desembre 2020

El passat 12 de desembre es va succeir l’Espai Torre que se celebra dos cops a l’any on van participar 24 persones de manera virtual i es va dur a terme mitjançant Google Meet. Aquí us deixem un resum d’aquest.

Dinamitzadors

Els dinamitzadors de l’esdeveniment van ser en Jaume, president de l’AVV de la Sagrera, la Maria, coordinadora de la torre, la Carla, dinamitzadora, en Pedro de la comissió d’Esquenes Platejades i la Georgina (Gina) tresorera de la federació.

Cada un d’ells va oferir una petita introducció

El Jaume

Ens va parlar de la història de la federació que va néixer el 26 de novembre del 2017 per fer-se càrrec de la Torre i poc després obrir-la al públic l’any 2018. Durant tot aquell any es van anar gestant idees de comissions i activitats de manera que l’any següent ja estaven establertes les bases de les tasques comunitàries que definirien la Torre de La Sagrera.

El Pedro

Ens explicava que per ell (i per tots els que hi formem part d’aquest projecte) la Torre és el lloc on donar resposta als neguits, necessitats i voluntats de La Sagrera. I què té clar que el punt fort del barri és la seva història, des dels Romans, passant per la Guerra Civil fins a les reivindicacions socials.

La Gina

Ens feia cinc cèntims sobre la sostenibilitat. Els objectius d’aquesta, són apropar-la en l’àmbit personal i com a casal. Educació ambiental mitjançant l’hort de la Torre, l’estació meteorològica i el compostatge. Tallers de sensibilització i sostenibilitat personal.

La Carla

Ens parlava de les activitats d’Infància i Família. Una nova categoria de la Torre i què amb la pandèmia s’ha vist afectada. El raconet de la torre és l’espai designat i les famílies ho gestionen i proposen activitats de manera conjunta.

La Maria

La gastronomia no hi podia faltar a la Torre i per això la Maria ens explicava que tot i que no hi ha una comissió directament relacionada, des del principi de la Torre tenien clar que la gastronomia havia de formar part de la Torre. “La torre té una cuina totalment equipada i s’ha d’aprofitar”. Mencionava també tallers que s’han realitzat com els relacionats amb el calendari festiu o els tallers de cuina de reaprofitament.

Dinàmiques

Un cop fetes les introduccions vàrem començar amb una dinàmica de grup on es van extreure noves idees i propostes que es veuen reflectides en les següents imatges (a mesura que els participants anaven oferint noves propostes, els dinamitzadors les anaven afegint dins dels esquemes que veieu a continuació)

Conclusions de la primera dinàmica

Lloguer i cessions d’espai

Es vol trobar l’encaix entre la funció social i els ingressos (que són una de les poques fonts d’ingrés de la torre que ens permet fer front a altres activitats) i coordinar-nos amb la resta d’espais de La Sagrera.

Grups comunitaris

Volem trobar la manera de comunicar millor què són què fan i com poden créixer.

Tallers

Han vingut per quedar-se i també els tallers virtuals i volem trobar un equilibri entre presencialitat i virtualitat garantint l’accés a tothom. També equiparar la balança entre els tallers de pagament i els gratuïts.

Suport a les associacions

Augmentant la comunicació entre les entitats per fer front la situació actual.

Cultura popular

Volem ser-hi presents al territori, davant la pandèmia, busquem fer actes presencials on reflexionar i debatre sobre la cultura popular i buscar la col·laboració amb escoles i institut.

Emergència social

treballant en equip amb les entitats i serveis municipals i atendre l’emergència de manera comunitària i no des de l’assistencialisme.

Conclusions de la segona dinàmica

Estem molt interessats com a federació en crear una comissió de comunicació (que treballi la comunicació interna de la torre i a la vegada coordinadament amb altres entitats del barri per a fer una comunicació en xarxa i valorar el potencial associatiu del barri) una de gènere (que reflexioni sobre les desigualtats i que generi pautes per a una gestió amb mirada de gènere i feminista) i una de programació (que promogui activitats culturals de tota mena)

Enriquiment dels treballs en marxa
  • Gastronomia: projectes interculturals
  • Història i patrimoni: Tallers i foment de la vila romana
  • Gènere: Contemplar col·lectius LGTBIQ+
  • Comunicació: Difusió de comerços, promoció de la participació, reforçar comunicació interna entre entitats, explicar que és la gestió comunitària.
Intensificar el treball en xarxa
  • Col·laborar amb la fira d’entitats
  • Plantejar un punt de voluntariat
  • No perdre presencialitat però adaptar-la a noves realitats (streaming)
  • Fer actes fora de la Torre
  • Generar material de què fem per poder-nos explicar
  • Àpats populars i espai sociogastronòmic a la planta baixa